Αναζήτηση
 

Αμνιοπαρακέντηση

Επεμβατικός Έλεγχος

Αμνιοπαρακέντηση

Τι είναι και πότε γίνεται

Η αμνιοπαρακέντηση είναι μία διαγνωστική επεμβατική εξέταση με την οποία εξετάζονται τα κύτταρα του αμνιακού υγρού και κατά συνέπεια το γενετικό υλικό του εμβρύου, προς διαπίστωση τυχόν χρωμοσωμικών ανωμαλιών.

Το αμνιακό υγρό είναι ένα διαυγές, κίτρινο υγρό το οποίο βρίσκεται μέσα στον αμνιακό σάκο και περιβάλλει το αναπτυσσόμενο έμβρυο. Το αμνιακό υγρό σχηματίζεται από τα ούρα του εμβρύου και περιέχει κύττταρα από τους νεφρούς, τους πνεύμονες, τον γαστρεντερικό σωλήνα και το δέρμα του.

Η αμνιοπαρακέντηση γίνεται μετά τη 16η εβδομάδα κύησης και μέχρι το τέλος της εγκυμοσύνης. Ιδανικά προτείνεται το διάστημα μεταξύ 16ης και 20ης εβδομάδας κύησης.

Γιατί γίνεται – ενδείξεις

  1. Έλεγχος εμβρυϊκού καρυότυπου για τη διάγνωση χρωμοσωμικών ανωμαλιών και γενετικών συνδρόμων.
  2. Έλεγχος συγγενών εμβρυϊκών λοιμώξεων (π.χ. από τοξόπλασμα, κυτταρομεγαλοϊό).
  3. Έλεγχος γονιδιακών νοσημάτων (π.χ μεσογειακή αναιμία, κυστική ίνωση, αιμορροφιλία).
  4. Έλεγχος μεταβολικών νοσημάτων.
  5. Εκκενωτική αμνιοπαρακέντηση σε περίπτωση πολύ αυξημένου αμνιακού υγρού.
  6. Επιθυμία του ζευγαριού λόγω άγχους, ηλικίας μητέρας, κ.α.

Πώς γίνεται

Κατά την αμνιοπαρακέντηση λαμβάνουμε δείγμα του αμνιακού υγρού με τη χρήση μιας λεπτής βελόνας, πάντα υπό υπερηχογραφικό έλεγχο και καθοδήγηση. Το δείγμα που αναρροφάται, τα 15-20 ml δηλαδή του αμνιακού υγρού, αποστέλλονται στη συνέχεια για έλεγχο στο εργαστήριο. Η διαδικασία της αμνιοπαρακέντησης γίνεται χωρίς τοπική αναισθησία δέρματος και διαρκεί λίγα λεπτά. Με το τέλος αυτής επιβεβαιώνεται η θετική καρδιακή λειτουργία του εμβρύου. Το αμνιακό υγρό αναπληρώνεται λίγες ώρες μετά τη λήψη του από τα ούρα του εμβρύου, ενώ ως διαδικασία θεωρείται ανώδυνη.

Πότε βγαίνουν τα αποτελέσματα

Τα πρώτα αποτελέσματα για πιθανές χρωμοσωμικές ανωμαλίες (PCR) όπως το σύνδρομο Down είναι διαθέσιμα σε 2-3 ημέρες. Ο πλήρης έλεγχος στον καρυότυπο του εμβρύου καθώς και η εξέταση για άλλα γενετικά σύνδρομα, νοσήματα, λοιμώξεις ολοκληρώνεται σε διάστημα περίπου 2 εβδομάδων από την ημέρα λήψης του αμνιακού υγρού.

Οδηγίες και κίνδυνοι

Την ημέρα της αμνιοπαρακέντησης καθώς και την επόμενη συστήνεται η λήψη κάποιου παυσίπονου, όπως η παρακεταμόλη (Depon), η αποφυγή οποιασδήποτε βαριάς εργασίας και η παραμονή στο σπίτι. Θα πρέπει να ζητηθεί άμεσα ιατρική συμβουλή αν παρουσιαστεί πυρετός, οξύ κοιλιακό άλγος, κολπική αιμορραγία ή απώλεια αμνιακού υγρού.

Βάσει της διεθνούς βιβλιογραφίας η αμνιοπαρακέντηση συνοδεύεται από ένα μικρό ποσοστό αποβολής της τάξεως του 0,1%, εφόσον αυτή γίνεται από εξειδικευμένο ιατρό. Για τον λόγο αυτό η αμνιοπαρακέντηση θα πρέπει να γίνεται από Μαιευτήρα-Γυναικολόγο ειδικό στην Ιατρική Εμβρύου και πιστοποιημένο για την εκπαίδευσή του στις επεμβατικές μεθόδους προγεννητικού ελέγχου από έγκριτους φορείς, όπως το Fetal Medicine Foundation.