Αναζήτηση
 

Λήψη Τροφοβλάστης / CVS

Επεμβατικός Έλεγχος

Λήψη Τροφοβλάστης /CVS

Η βιοψία τροφοβλάστης (ή βιοψία χοριακών λαχνών) είναι μια διαγνωστική επεμβατική μέθοδος κατά την οποία λαμβάνεται ένα μικρό δείγμα από τον πλακούντα και εξετάζονται τα κύτταρά του.

Το γενετικό υλικό του πλακούντα είναι ίδιο με αυτό του εμβρύου και συνεπώς τα χρωμοσώματα που υπάρχουν στα κύτταρά του μπορούν να δώσουν εικόνα για τη γενετική σύσταση του εμβρύου. Με αυτό τον τρόπο αποκλείουμε ή επιβεβαιώνουμε την ύπαρξη κάποιας χρωμοσωμικής ή γενετικής ανωμαλίας στο έμβρυο.

Η διαδικασία λήψης τροφοβλαστικού ιστού διεξάγεται μετά την 11η εβδομάδα κύησης και ως μέγιστη προτεινόμενη εβδομάδα ελέγχου θεωρείται η 15η.

Στην αρχή της εξέτασης αξιολογείται υπερηχογραφικά η θέση του πλακούντα και εφόσον οι συνθήκες είναι κατάλληλες γίνεται τοπική αναισθησία στο δέρμα. Στη συνέχεια και πάντα υπό συνεχή υπερηχογραφική καθοδήγηση μια λεπτή βελόνα εισάγεται μέσω της κοιλιάς στην ενδομήτρια κοιλότητα και λαμβάνεται προσεκτικά το δείγμα από τον πλακούντα. Η όλη διαδικασία διαρκεί λίγα λεπτά και με το πέρας αυτής επιβεβαιώνεται η θετική καρδιακή λειτουργία του εμβρύου με φυσιολογικό ρυθμό.

Τα πρώτα αποτελέσματα (PCR) για τις κυριότερες χρωμοσωμικές ανωμαλίες, όπως το σύνδρομο Down, εξάγονται σε 2-3 ημέρες. Ο πλήρης έλεγχος στον καρυότυπο του εμβρύου που δίνει πληροφορίες για πιθανά γενετικά σύνδρομα και χρωμοσωμικές ανωμαλίες, ολοκληρώνεται σε διάστημα περίπου 2 εβδομάδων μετά την εξέταση. Με τη λήψη των αποτελεσμάτων ενημερώνεται άμεσα το ζευγάρι και ο θεράπων ιατρός.

Δυστυχώς σε περίπου 0,5% των περιπτώσεων το εργαστήριο δεν μπορεί να μας δώσει σαφές αποτέλεσμα, λόγω μωσαϊκισμού του πλακούντα. Σε αυτή την περίπτωση ο επεμβατικός έλεγχος θα πρέπει να επαναληφθεί μετά την 16η εβδομάδα κύησης με τη διενέργεια αμνιοπαρακέντησης.

Πριν αποφασιστεί η λήψη τροφοβλάστης, θα πρέπει να συζητηθούν οι κίνδυνοι και οι πιθανές επιπλοκές. Αν η έγκυος λαμβάνει αντιπηκτική αγωγή αυτή θα πρέπει να διακοπεί τουλάχιστον μία ημέρα πριν την επέμβαση.

Μετά την εξέταση και για τις πρώτες δύο ημέρες μπορεί η έγκυος να αισθανθεί κάποιο πόνο στην κατώτερη κοιλιακή χώρα ή να δει σταγονοειδή κολπική αιμόρροια. Συνήθως συστήνεται ξεκούραση και κάποιο απλό και ασφαλές παυσίπονο όπως η παρακεταμόλη (Depon). Αν υπάρχει έντονο κοιλιακό άλγος, πυρετός ή κολπική αιμορραγία θα πρέπει να ζητηθεί ιατρική συμβουλή.

Βάσει της διεθνούς βιβλιογραφίας, η εξέταση συνοδεύεται από ένα μικρό ποσοστό αποβολής της τάξεως του 0,1-0,2%, εφόσον αυτή γίνεται από εξειδικευμένο ιατρό. Για τον λόγο αυτό η λήψη τροφοβλάστης θα πρέπει να γίνεται από Μαιευτήρα-Γυναικολόγο ειδικό στην Ιατρική Εμβρύου και πιστοποιημένο για την εκπαίδευσή του στις επεμβατικές μεθόδους προγεννητικού ελέγχου από έγκριτους φορείς, όπως το Fetal Medicine Foundation. Σε σπάνιες περιπτώσεις (1 στα 1000) υπάρχει κίνδυνος μητρικής λοίμωξης με συνοδό εμπύρετο οπότε συστήνεται κλινική εκτίμηση και έναρξη αντιβιοτικής αγωγής.