Αναζήτηση
 

Β’ Επιπέδου

Yπερηχογραφήματα

Β’ Επιπέδου

Υπερηχογράφημα Β’ Επιπέδου

Το υπερηχογράφημα αυτό πραγματοποιείται μεταξύ 20ης και 24ης εβδομάδας κύησης, με προτεινόμενη ηλικία κύησης την 21η – 22η εβδομάδα. Γίνονται μετρήσεις για τον υπολογισμό του βάρους και τον έλεγχο της ανάπτυξης του εμβρύου και εξετάζεται λεπτομερώς η ανατομία του εμβρύου για συγγενείς ανωμαλίες. Ελέγχονται αναλυτικά το κρανίο, ο εγκέφαλος, το πρόσωπο, η σπονδυλική στήλη, ο θώρακας, οι πνεύμονες, η καρδιά, η κοιλιά, το έντερο, οι νεφροί, η ουροδόχος κύστη, τα άνω και τα κάτω άκρα. Καθορίζεται η θέση του πλακούντα και ελέγχεται η ποσότητα του αμνιακού υγρού.

Ελέγχονται ακόμα εννέα (9) δείκτες για πιθανές χρωμοσωμικές ανωμαλίες (soft markers). Τα ευρήματα συνεκτιμώνται με τα τελικά αποτελέσματα από το υπερηχογράφημα της Αυχενικής Διαφάνειας.

Με το έγχρωμο υπερηχογράφημα Doppler ελέγχεται η ροή του αίματος στις μητριαίες αρτηρίες και εκτιμάται η πιθανότητα ανάπτυξης προεκλαμψίας της μητέρας καθώς και ο κίνδυνος για υπολειπόμενη ανάπτυξη του εμβρύου.

Κατά τη διάρκεια του ραντεβού σας, προτείνεται και διακολπικό υπερηχογράφημα. Με το διακολπικό υπερηχογράφημα γίνεται αξιόπιστη μέτρηση του μήκους του τραχήλου της μήτρας και εξετάζεται το ενδεχόμενο ενός πρόωρου τοκετού. Συνιστάται ιδίως σε γυναίκες υψηλού κινδύνου για πρόωρο τοκετό (πολύδυμες κυήσεις, ιστορικό πρόωρου τοκετού, ανωμαλίες της μήτρας ή του τραχήλου, προηγούμενη χειρουργική επέμβαση). Γίνεται πάντα με τη χρήση αποστειρωμένου προφυλακτικού, ενώ είναι απόλυτα ασφαλές και ανώδυνο, τόσο για τη μητέρα όσο και για το έμβρυο.

Η διαγνωστική αξία της εξέτασης για σοβαρές συγγενείς ανωμαλίες ανέρχεται διεθνώς στο 75% περίπου. Αυτό σημαίνει ότι ένα φυσιολογικό υπερηχογράφημα Β’ επιπέδου , όσο αναλυτικό και πλήρες κι αν είναι, καθησυχάζει μεν το ζευγάρι και τον θεράποντα ιατρό σημαντικά αλλά δεν μπορεί να αποκλείσει το σύνολο των ανωμαλιών ούτε να εγγυηθεί τη γέννηση ενός φυσιολογικού μωρού.

Πώς να προετοιμαστείτε για το υπερηχογράφημα

Ένα καλό πρόγευμα, ελαφρύ σνακ ή/και χυμός, συνιστώνται ιδανικά πριν το ραντεβού σας, καθώς η διάρκεια της εξέτασης μπορεί να ξεπεράσει τη μία ώρα.