Skip to main content

Β’ Επιπέδου

Τι είναι το Υπερηχογράφημα Β’ Επιπέδου;

Το υπερηχογράφημα Β’ Επιπέδου πραγματοποιείται μεταξύ 20ης και 24ης εβδομάδας κύησης, με προτεινόμενη ηλικία κύησης την 21η – 22η εβδομάδα.

Γίνονται μετρήσεις για τον υπολογισμό του βάρους και τον έλεγχο της ανάπτυξης του εμβρύου και εξετάζεται λεπτομερώς η ανατομία του εμβρύου για συγγενείς ανωμαλίες.

Τι ελέγχει το Υπερηχογράφημα Β’ επιπέδου;

Με το Υπερηχογράφημα Β’ επιπέδου ελέγχονται αναλυτικά το κρανίο, ο εγκέφαλος, το πρόσωπο, η σπονδυλική στήλη, ο θώρακας, οι πνεύμονες, η καρδιά, η κοιλιά, το έντερο, οι νεφροί, η ουροδόχος κύστη, τα άνω και τα κάτω άκρα. Καθορίζεται η θέση του πλακούντα και ελέγχεται η ποσότητα του αμνιακού υγρού.

Ελέγχονται ακόμα εννέα (9) δείκτες για πιθανές χρωμοσωμικές ανωμαλίες (soft markers). Τα ευρήματα συνεκτιμώνται με τα τελικά αποτελέσματα από το υπερηχογράφημα της Αυχενικής Διαφάνειας.

Με το έγχρωμο υπερηχογράφημα Doppler ελέγχεται η ροή του αίματος στις μητριαίες αρτηρίες και εκτιμάται η πιθανότητα ανάπτυξης προεκλαμψίας, ανεπάρκειας του πλακούντα καθώς και ο κίνδυνος για υπολειπόμενη ανάπτυξη του εμβρύου. Αν η αντίσταση της ροής του αίματος στις μητριαίες αρτηρίες της μητέρας είναι αυξημένη, τότε υπάρχει ένας κίνδυνος της τάξεως του 25% η γυναίκα να πάθει προεκλαμψία ή/και το έμβρυο να εμφανίσει υπολειπόμενη ανάπτυξη.

Κατά τη διάρκεια του ραντεβού σας, προτείνεται και διακολπικό υπερηχογράφημα.

Διακολπικό Υπερηχογράφημα και Πρόωρος Τοκετός

Με το διακολπικό υπερηχογράφημα γίνεται αξιόπιστη μέτρηση του μήκους του τραχήλου της μήτρας και εξετάζεται το ενδεχόμενο ενός πρόωρου τοκετού.

Συνιστάται ιδίως σε γυναίκες υψηλού κινδύνου για πρόωρο τοκετό (πολύδυμες κυήσεις, ιστορικό πρόωρου τοκετού, ανωμαλίες της μήτρας ή του τραχήλου, προηγούμενη χειρουργική επέμβαση).

Γίνεται πάντα με τη χρήση αποστειρωμένου προφυλακτικού, ενώ είναι απόλυτα ασφαλές και ανώδυνο, τόσο για τη μητέρα όσο και για το έμβρυο.

Πόσο αποτελεσματικό είναι το υπερηχογράφημα Β’ Επιπέδου;

Η διαγνωστική αξία της εξέτασης για σοβαρές συγγενείς ανωμαλίες ανέρχεται διεθνώς στο 75% περίπου. Αυτό σημαίνει ότι ένα φυσιολογικό υπερηχογράφημα Β’ επιπέδου, όσο αναλυτικό και πλήρες κι αν είναι, καθησυχάζει μεν το ζευγάρι και τον θεράποντα ιατρό σημαντικά αλλά δεν μπορεί να αποκλείσει το σύνολο των ανωμαλιών ούτε να εγγυηθεί τη γέννηση ενός φυσιολογικού μωρού.

Τα αποτελέσματα από την εξέταση θα τα συζητήσετε με τον Ειδικό στην Εμβρυομητρική Ιατρική, για να διευκρινίσετε κάθε απορία που πιθανόν να έχετε και να σας δοθούν περαιτέρω πληροφορίες και οδηγίες αντιμετώπισης τυχόν προβλημάτων.

Ποιες είναι οι ενδείξεις ότι πρέπει να γίνει αυτό το υπερηχογράφημα;

Είναι η πιο σημαντική και αναλυτική υπερηχογραφική εξέταση στα πλαίσια του προγεννητικού ελέγχου, συνεπώς το υπερηχογράφημα Β´επιπέδου συστήνεται να γίνεται από όλες τις εγκύους.

Πώς να προετοιμαστείτε για το υπερηχογράφημα;

Για να προετοιμαστείτε κατάλληλα για το υπερηχογράφημα, συνιστώνται ένα καλό πρόγευμα, ελαφρύ σνακ ή/και χυμός, πριν το ραντεβού σας με τον Γυναικολόγο-Μαιευτήρα, καθώς η διάρκεια της εξέτασης μπορεί να ξεπεράσει τη μία ώρα.

Ο Γυναικολόγος-Μαιευτήρας Δρ. Στέφανος Παπαδόπουλος είναι εξειδικευμένος στην Εμβρυομητρική Ιατρική και σε κάθε εξέταση που αφορά τον προγεννητικό έλεγχο. Εκείνος και η ομάδα του στο Κέντρο Προγεννητικού Ελέγχου – EmbryoProgress είναι τα κατάλληλα άτομα για να προστατεύσουν εσάς και το μωρό σας.